undefined

Savon Seutu Matkailuopas esittelee sekä Pohjois-Savon että Etelä-Savon kiehtovimmat nähtävyydet, tapahtumat ja vierailukohteet. Kaunis Savon Seutu tarjoaa upeita luonnonnähtävyyksiä sekä kiehtovia kaupunkikohteita matkalaisille.
Savon matkailu painetussa
matkailuoppaassa ja nettipalvelussa.

Lue uusin nettilehti tästä

Katso mediakortti tästä

Etelä-Konnevesi - palveluiden kansallispuisto

Etelä-Konneveden kansallispuisto perustettiin syksyllä 2014 ja nopeasti siitä tuli kahden maakunnan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen suosituin. Perinteisesti mökkeilykohteena tunnettu alue on muuttunut luonnon arvostelijan paratiisiksi ja nykyään tarjoaa sekä hiljentymishetkiä että seikkailumeininkiä jatkuvasti kasvavalla palvelutarjonnalla.

Kuopion ja Jyväskylän puolessavälissä sijaitseva luonnon helmi sopii mainiosti sekä päiväretkeilyyn että pidempään lomailuun. Tasokasta majoitusta löytyy monessa muodossa – mökki, kartano, erätupa tai jopa hotelli. Suosituimpia aktiviteetteja kesäisin ovat kansallispuistoristeilyt, patikointiretket vuoristomaisemissa, saaresta saareen veneily ja melonta sekä kalastuselämykset.

Yleensä retket lähtevät kansallispuiston porteilta – Törmälä ja Häyrylänranta. Törmälä sijaitsee Rautalammilla ja sen kautta pääsee kansallispuiston patikkareitteihin sekä Hankavesi -järvelle. Häyrylänranta on Konneveden satama ja leirintäalue ja sieltä lähtee suurin osaa vesistöaktiviteeteistä, joiden toteutuspaikka on Etelä-Konnevesi -järvi. Sekä Törmälässä että Häyrylänrannassa järjestetään lukuisia yleisö- sekä tilaustilaisuuksia.

Kesänä 2018 Etelä-Konnevedellä risteilee kolme alusta, kaikki erihenkisiä ja erilaisella kapasiteetilla – 18-paikkainen M/S Myllykoski, 50-paikkainen M/S Autere sekä 98-paikkainen M/S Linnea. Risteilyyn sekä moniin muihin aktiviteetteihin voi lähteä yksinkin – koko laivaa ei tarvitse varata, sillä ainakin juhannukselta heinäkuun loppuun Etelä-Konnevedellä on viikko-ohjelma täynnä takuulähtöjä.

Melonta on parhaita tapoja liikkua Etelä-Konnevedellä, sillä pelkästään Etelä-Konnevesi -järvellä on yli 600 saarta. Suosituimpia nähtävyyksiä, joita voi tutkia meloen, ovat Käpynän Ukko, Rautalammin kartanot, Toussunlinnan kalliomaalaukset, Pohjois-Lanstun karsikkopuut. Sykettä nostavia melontakohteita ovat Konnekoski ja Konneveden koskireitti. Vuokrakalustoa on saatavilla, mutta varteenotettavia ovat opastetut melontaretket, joista saa tietoa Etelä-Konneveden kulttuurihistoriasta sekä maukasta retkiruokaa, eikä karttaa tarvitse välttämättä osata lukea.

Kansallispuiston patikkareitit sijaitsevat Rautalammin puolella. Maasto on vaativa, mutta maisemat vuorten huipuilta ovat sen arvoisia. Kalajankierros on monille jo tuttu. Harva on kuitenkin nauttinut Loukkuvuoren sykähdyttävistä auringonlaskuista ja yöpynyt Enonrannan laavulla tai Majaniemen vuokratuvassa keskellä kansallispuistoa. Haasteita tarjoaa Kolmen vuoren vaellusreitti, jolle pitää varata koko päivän ja varustautua riittävällä määrällä ruokaa ja juotavaa.

Kalastuksellisesti Etelä-Konnevesi tarjoaa monipuoliset puitteet. Heittokalastus, jigi- ja perhokalastus sekä vetouistelu ovat suosittuja. Saaliskaloina ovat mm. taimen, kuha, hauki, siika, ahven ja muikku. Suosituimmat kalastuspaikat sijaitsevat Konnevesi, Hankavesi, Niinivesi, Äijävesi -järvillä, lisäksi Konnekoskella, Konneveden koskireitillä, Nokisenkoskella, pienemmällä Ahvenkoskella jne. Veneen vuokraus ja Etelä-Konneveden kallioisten vesien omatoiminen tutkiminen ei ole suositeltavaa. Kalastusta Etelä-Konnevedellä tulisi harjoittaa pikemminkin ohjatusti.

Etelä-Konnevesi on tunnettu kalastuksesta, mutta myös kalasta. Alueelta ei kannata lähteä pois, ennen kuin on maistettu muikkuja ja savukalaa. Etelä-Konnevedellä on lukuisia ravintola- ja pitopalveluyrityksiä, jotka ovat erikoistuneet lähiruokatarjontaan ja ruokaelämyksiin.

Kesämenovinkit 2018:

 -Häyrylänranta Pop&Blues 4-5.7.2018
-Kuutamomelonta ja -soutu Pitkälahdesta Törmälään su 29.7.2018

Viikko-ohjelma 2018: goo.gl/6Z8Cdd
Teksti: Rositsa Bliznakova


Apec.fi